Реџеп Тајип Ердоган / - EPA-EFE, YVES HERMAN/POOL
22/06/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ердоган покушава да поправи односе са Америком

Ердоган jе, међутим, позвао САД на поштовање суверених права Турске што jе очигледна алузиjа на његову одлуку о куповини руског оружаног система, а затражио jе и подршку САД у борби Анкаре против курдских група у Сириjи коjе Турска сматра терористима

Турски предсједник Реџеп Таjип Ердоган рекао jе јуче да Турска и Сjедињене Државе улазе у "нову еру" односа.

А ти односи су се, како додаjе, погоршали последњих година због низа питања, иако су те двије државе савезнице у НАТО.

Ердоган jе, међутим, позвао САД на поштовање суверених права Турске што jе очигледна алузиjа на његову одлуку о куповини руског оружаног система, а затражио jе и подршку САД у борби Анкаре против курдских група у Сириjи коjе Турска сматра терористима.

Ердоган jе говорио неколико дана послије свог првог сусрета с америчким предсједником Џозефом Баjденом откако jе преузео дужност. Њих двоjица се познаjу годинама, а састали су се током самита НАТО-а у Бриселу.

Ердоган покушава да поправи лоше везе са САД и другим западним партнерима док се његова влада суочава са економским падом коjи jе погоршала пандемиjа корона вируса.

Ердоган jе у говору коjи jе преносила телевизиjа рекао: "Сложили смо се да не постоjи питање коjе не можемо превазићи и да су, напротив, подручjа сарадње већа и профитабилниjа".

Дугогодишњи савезници имаjу дугачку листу несугласица, укључуjући америчку подршку курдским борцима у Сириjи и турску куповину руског одбрамбеног система С-400 коjа jе разљутила Вашингтон и довела до избацивања Анкаре из програма за производњу наjновиjих америчких ловачких авиона Ф-35, а довела jе и до санкциjе високим турским званичницима одбрамбене индустриjе и забране воjних извозних дозвола.

Вашингтон каже да руски систем представља пријетњу за безбједност НАТО-а и инсистира на томе да се санкциjе не могу укинути док се Турска не ријеши тог система коjи jе платила 2,5 милиjарде долара.

Анкара тврди да су курдски борци у Сириjи само наставак децениjа оружане побуне Курда у Турскоj.

Ердоган jе своj разговор с Баjденом описао као свеобухватан и продуктиван и рекао да су се договорили да се поново састану: "Вјеруjемо да смо отворили врата нове ере са Сjедињеним Државама на позитивноj и конструктивноj основи".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:07