Erdogan / - (Foto EPA-EFE/ERDEM SAHIN)
03/06/2023 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan položio zakletvu za treći predsjednički mandat

Erdogan je osvojio 52,18 odsto glasova, dok je njegov rival Kemal Kiličdaroglu osvojio 47,82 odsto, pokazuju zvanični rezultati

Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu za treći predsjednički mandat obećavši da će obavljati funkciju "nepristrasno" nakon pobjede u drugom krugu izbora, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Turski lider pobjedio je u drugom krugu 28. maja protiv moćne opozicione koalicije, uprkos ekonomskoj krizi i bijesu zbog februarskog zemljotresa u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi.

Erdogan je osvojio 52,18 odsto glasova, dok je njegov rival Kemal Kiličdaroglu osvojio 47,82 odsto, pokazuju zvanični rezultati.

- Kao predsjednik, zaklinjem se svojom čašću i integritetom, pred velikom turskom nacijom.. da radim svom snagom na zaštiti postojanja i nezavisnosti države... i da ću nepristrasno ispunjavati svoju dužnost, rekao je Erdogan u parlamentu.

Pristalice u parlamentu priredile su Erdoganu jednominutne ovacije nakon njegove zakletve, dok su neki opozicioni poslanici odbili da ustanu.

On je u svojoj zakletvi takođe obećao da neće odstupiti od vladavine prava i sekularnih principa republike koju je prije 100 godina osnovao Mustafa Kemal Ataturk.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, potpredsjednik Irana Mohamed Mohber, premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin su među stranim gostima koji se očekuju na ceremoniji.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan takođe će biti prisutan, saopštila je njegova kancelarija, što je najnoviji znak otopljenja između dvije države.

Rešavanje ekonomskih problema u zemlji biće Erdoganov prvi prioritet, sa inflacijom od 43,7 odsto, koja je nastala dijelom zbog njegove neortodoksne politike smanjenja kamatnih stopa radi stimulisanja rasta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:05