Реџеп Тајип Ердоган / - (Фото: EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/KREMLIN/SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT)
16/09/2023 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan predlaže zajednički sastanak Rusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji

Erdogan je rekao da za sada nema odgovora na predlog

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je liderima Rusije, Azerbejdžana i Jermenije da se održi četvorostrani sastanak o Nagorno-Karabahu.

"Izašli smo sa predlogom da se održi trilateralni, pa čak i četvorostrani sastanak o situaciji u Nagorno- Karabahu na kojem bi učestvovali Vladimir Putin, Ilham Alijev, Nikola Pašinjan i ja", rekao je turski predsjednik novinarima pred odlazak u Njujork gdje će učestvovati na Glavnog debati u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je dodao, namjerava da o ovome razgovara sa Alijevim.

Erdogan je rekao da za sada nema odgovora na predlog.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan dio regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmijeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 18:06