/ - фото: амбасада САД у Србији
31/01/2022 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: САД наставља да врши притисак на странке из РС-а да се врате у институције БиХ

Коментиришући ситуацију на Западном Балкану указао је да млади напуштају ове просторе

Сједињене Америчке Државе ће наставити да врше притисак да се изврши деблокада институција БиХ, поручио је замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар за косовски портал Репортери.

-Дејтон је одржавао мир 25 година и Сједињене Америчке Државе остају потпуно посвећене суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине. САД ће наставити вршити притисак за дипломатско рјешење политичке кризе и повратак странака босанских Срба у државне институције- рекао је он.

Вријеме је да овим младим људима дамо прилику

Он сматра да корупција и тренутна ситуација у БиХ погађа једнако све конститутивне народе и онемогућава да економија ове државе напредује.

-Умјесто што се вријеме троши на састајање с корумпираним лидерима, више бих преферирао да САД троши нашу енергију у подизање свијести о великом таленту и економском потенцијалу Босне и Херцеговине. Надам се да ће се политичари усагласити да је фокусирање на потребе њихових људи потребније од добијања политичких бодова или тежњи за личним богаћењем-казао је Ескобар.

Коментиришући ситуацију на Западном Балкану указао је да млади напуштају ове просторе.

-Млади из регије Западног Балкана напуштају своје земље како би пронашли посао и прилике негдје друго, а то чине из једноставног разлога зато што за њих нема довољно могућности у њиховим државама. Вријеме је да овим младим људима дамо прилику да искористе своју енергију и домишљатост како би изградили своју будућност и напредовали у својим земљама- навео је.

Највећи проблем је корупција

Као највећи проблем Западног Балкана истиче корупцију.

-Корупција је канцер, канцер који изједа вјеру грађана у демократију, умањује инстинкт за иновацијом и креативношћу, па ионако оскудни буџети се расипају на то, што ускраћује инвестирање. Расипа се таленат цијелих генерација. То плаши инвеститоре. Зато смо предани промицању одговорности и залажемо се кажњавање оних који су умијешани у значајну корупцију на Западном Балкану и у цијелом свијету. САД ће наставити користити све доступне алате, укључујући санкције, за кажњавање злонамјерних и дестабилизирајућих актера те организација и предузећа које их подржавају- закључио је Ескобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:51