/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
25/03/2022 u 12:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ договорила набавку плина од САД-а

ЕУ је већ појачао напоре да осигура више ЛНГ-а након преговора с већим бројем држава добављача, што је резултирало рекордним испорукама

САД радиће на томе да ове године обезбиједе тржишта Еуропске уније с 15 милијарди кубних метара (бцм) укапљенога природног плина (ЛНГ) док Европа настоји прекинути овисност о руском плину, објавили су данас трансатлантски партнери, преноси Index.hr.

Амерички предсједник Џозеф Бајден и предсједница Евруопске комисије Урсула вон дер Леyен такође су најавили састављање радне групе за смањење европске зависности о руским фосилним горивима након руске инвазије на Украјину.

-Данас смо се договорили око заједничког плана како бисмо постигли тај циљ, истовремено убрзавајући свој напредак према будућности сигурне, чисте енергије-рекао је Бајден на конференцији за новинаре, додајући да ће њихова иницијатива такође настојати повећати кориштење обновљиве енергије и смањити потрошњу енергије.

Комисија ће такође сарађивати с државама ЕУ на томе да могу добивати око 50 милијарди кубних метара додатног ЛНГ-а барем до 2030., наводи Бијела кућа.

Рекордне испоруке

ЕУ је већ појачао напоре да осигура више ЛНГ-а након преговора с већим бројем држава добављача, што је резултирало рекордним испорукама од десет милијарди кубних метара ЛНГ-а у више од 120 пловила у јануару.јануар.сијечањ.

Око десдет посто потреба ЕУ за плином подмирује се домаћом производњом. Русија обично опскрбљује око 41 посто остатка потреба блока.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЕУПЛИНСАД
30. april 2024 11:15