Европска унија / - фото: SHUTTERSTOCK
23/04/2022 u 13:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ постигла важан споразум о говору мржње и дезинформациjама на интернету

Са овим законом долази краj временима када су се велике онлаjн платформе понашале као да су ‘сувише велике да их буде брига‘, рекао jе европски комесар за унутрашња тржишта Тиjери Бретон

Европска униjа постигла jе рано jутрос кључни споразум усмјерен на контролу говора мржње, дезинформациjа и других штетних онлаjн садржаjа коjи треба да примора велике технолошке компаниjе да строже надзиру саме себе, олакша корисницима указивање на проблеме и оснажи регулаторе да казне непоштовање закона високим казнама.

ЕУ званичници коначно су постигли споразум у начелу рано jутрос око последњих детаља Закона о дигиталним услугама (Digital Services Act – DSA) коjим ће измијенити онлаjн правила у 27 земаља чланица и учврстити репутациjу Европе као водећег лидера у обуздавању моћи друштвених мрежа и других дигиталних платформи као што су Феjсбук, Гугл и Амазон.

- Са овим законом долази краj временима када су се велике онлаjн платформе понашале као да су ‘сувише велике да их буде брига'“, рекао jе европски комесар за унутрашња тржишта Тиjери Бретон.

Потпредсједница Европске комисиjе Маргарет Вестагер додала jе да се са тим споразумом осигурава да платформе одговараjу за ризике коjе њихове услуге могу да представљаjу за друштво и грађане.

Ово jе трећи значаjан закон у ЕУ усмерен ка технолошкоj индустриjи, за разлику од САД где су лобисти коjи представљаjу интересе силициjумске долине у великоj мјери успјели да држе подаље законодавце.

Нови ЕУ прописи чиjи jе циљ заштита корисника интернета и њихових "основних права онлаjн" би требало да доведу до тога да технолошке компаниjе више одговараjу за садржаj коjи ствараjу корисници, увећан алгоритмима њихових платформи.

Бретон jе рекао да ће бити предвиђено мноштво казни да се подрже њихови закони.

Закон дозвољава Европскоj комисиjи да надзире врло велике платформе и даjе jоj могућност да уведе ефективне и одвраћаjуће санкциjе у вриједности до шест одсто глобалног обрта компаниjе, или чак да забрани активност унутар jединственог тржишта ЕУ уколико се понављаjу озбиљна кршења, рекао jе Бретон.

Начелни споразум постигли су Парламент ЕУ и земље чланице. Те институциjе треба званично да га одобре, али то не би требало да представља политички проблем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:36