/ - ФОТО: ПРИНТСКРИН
09/02/2022 u 19:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ позвала Русију на разговоре о безбједности у оквиру ОЕБС

Москва тражи од НАТО да прекине ширење на исток, да не прими у чланство Украјину и Грузију и повуче војна средства НАТО из земаља источне Европе, које сматра пријетњом за њену безбједност

Европска унија позвала је Русију на разговоре о јачању безбједности у Европи у оквиру ОЕБС и апеловала на смиривање ситуације са Украјином, у писму упућеном руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову.

Писмо, у које је агенција Франс прес имала увид, данас је одобрило 27 земаља чланица ЕУ и предато је руском амбасадору у Бриселу, навели су европски извори, преноси Н1.

Позив је одговор „у наше колективно име“ на критике које је Лавров упутио неким од својих европских колега, када их је питао да дају њихову интерпретацију концепта „недјељивости безбједности“, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

За Москву тај концепт значи да је безбједност сваке земље повезана за безбједност других и према томе ширење НАТО на Украјину и на Грузију пријети безбједности Русије. У писму Европљана не помиње се тај захтјев.

Руски министар је тражио да се одговор да на националном нивоу, а не у име блока. Европски званичници више пута су се жалили да Русија одбија да ради са Европском унијом и да покушава да подијели њене чланове.

- Позивамо Русију да приступи деескалацији и да прекине своје војно јачање у Украјини и њеној околини, као и у Бјелорусији - навела је европска двадесетседморка у писму.

- Остајемо озбиљно забринути садашњом ситуацијом и чврсто смо увјерени да тензије и неслагања треба да се ријеше дијалогом и дипломатијом - навели су они.

Одговор ЕУ написан је у договору са САД и НАТО и слично писмо је упутила и Алијанса, навели су европски извори.

- Са нашим партнерима из НАТО, Европска унија спремна је да настави дијалог са Русијом о начину јачања безбједности свих -наводи се у писму.

- Сматрамо да је ОЕБС одговарајућа инстанца да одговори на забринутост свих заинтересованих страна по питању безбједности, комплементарно са другим постојећим инстанцама, као што је Савјет НАТО-Русија - наводи се у писму.

Разговори су већ одржани у оквиру Савјета НАТО-Русија и у ОЕБС, али нису дали резултате.

Москва тражи од НАТО да прекине ширење на исток, да не прими у чланство Украјину и Грузију и повуче војна средства НАТО из земаља источне Европе, које сматра пријетњом за њену безбједност.

Русија је распоредила више од 100.000 војника и велика војна средства на граници са Украјином, због чега Запад страхује да се спрема нова инвазија земље после припајања Крима 2014. године и подршке сепаратистима у региону Донбас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:32