/ - PHOTO BY ZBYNEK BURIVAL ON UNSPLASH
28/05/2022 u 18:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ разматра компромис за руску нафту: Може из нафтовода, не из танкера

Дипломатски саговорници портала Политико кажу да ће сваки компромисни план зависити од детаља и указују да било које изузеће мора да буде што је могуће више прецизно

Чланице Европске уније разматрају компромисни план за увођење забране куповине руске нафте, који оставља могућност набавке тог енергента преко нафтовода, док нафта која из Русије стиже танкерима убудуће не би смјела да се купује, преноси N1.

На тај начин би се заштитиле државе које не излазе на море и оне би и даље могле да купују руску нафту, која им долази нафтоводима, али би могла да је купује и Нјемачка, пренио је Политико.

Челници Европске уније вјерују да би на тај начин Мађарска пристала на увођење шестог пакета санкција Русији, али би то био дјелимични пораз предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која снажно заговара потпуни ембарго на руску нафту, наводи Политико.

Дипломатски саговорници портала Политико кажу да ће сваки компромисни план зависити од детаља и указују да било које изузеће мора да буде што је могуће више прецизно.

Не можемо имати ембарго који је у суштини заснован на изузецима. Уколико нафтоводе изузмемо из ембарга, то би значило да ће мали број држава чланица сносити највец́и терет утицаја енергетских санкција, рекао је један дипломата.

Упркос недостацима тог предлога, већина чланица ЕУ изгледа да би га подржала, јер су сви фрустрирани вишенедјељним неуспјешним преговорима и убјеђивањима Мађарске да одустане од вета.

Разговори о томе биће настављени током викенда, а остаје да се види да ли ће план моћи да се усагласи до самита лидера ЕУ, који је заказан за 30. и 31. мај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:11