/ Shutterstock
27/05/2024 u 23:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, izjavio je irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin.

- Postojao je vrlo jasan konsenzus o potrebi da se podrže međunarodne humanitarne pravne institucije - rekao je Martin novinarima nakon sastanka Savjeta za spoljne poslove, prenosi Politiko.

Međunarodni sud pravde presudio je u petak da Izrael mora odmah da zaustavi ofanzivu u Rafi, u južnom Pojasu Gaze, i da otvori granični prelaz Rafa, kako bi humanitarna pomoć mogla nesmetano da stiže u tu enklavu.

Izrael ne samo što je nastavio napade na Rafu, već je u nedjelju bombardovao izbjeglički kamp i ubio najmanje 45 Palestinaca, od kojih su više od polovine bile žene, djeca i starci.

- Prvi put na jednom sastanku EU vidio sam značajnu diskusiju o sankcijama - rekao je Martin i dodao da među državama članicama postoji velika zabrinutost u vezi sa nepoštovanjem jasne presude MSP, jer je Unija uvijek podržavala nezavisnost tog suda i potrebu da se nacije povinuju njegovim odlukama.

- Jedan od zaključaka je bio da se sazove sastanak Savjeta za pridruživanje EU – Izrael da bismo izrazili našu ozbiljnu zabrinutost i zahtijevali od Izraela da poštuje naloga suda - rekao je Martin.

Iz izraelskog odjeljenja za strane medije rekli su Politiku da ne mogu da komentarišu Martinove izjave i istakli da se istražuju okolnosti pod kojima je došlo do pogibije civila u izbjegličkom kampu u Rafi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:38