/ - Златни пасош са Малте (илустрација)
29/09/2022 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU tužila Maltu zbog "zlatnih pasoša"

Ako Malta izgubi slučaj pred Evropskim sudom pravde, mora postupiti u skladu sa sudskom odlukom ili će se suočiti s visokim kaznama

Evropska komisija je 29. septembra službeno tužila Maltu pred najvišim sudom Evropske unije (EU) zbog njene šeme “zlatnih pasoša” za strane ulagače s dubokim džepom.

Komisija je rekla kako smatra da šema, koja omogućava efektivnu kupovinu malteškog, a time i EU državljanstva putem definisanih plaćanja ili ulaganja, što predstavlja kršenje zakona Evropske unije.

-Nudeći državljanstvo u zamjenu za unaprijed određena plaćanja ili ulaganja, bez prave veze s dotičnom državom članicom, Malta krši zakon EU-a. Vrijednosti Evropske unije nisu na prodaju”, napisao je na Twitteru komesar EU za pravosuđe Didier Reynders.

Malteška vlada odgovorila je izjavom u kojoj pobija da šema predstavlja kršenje zakona EU i ponovila da je njina politika državljanstva isključivo stvar nacionalne nadležnosti.

Odlazak na sud “daje Malti priliku da nastavi pobijati navedene optužbe i dopusti Sudu pravde Evropske unije (ECJ) da riješi stvar”, stoji u saopštenju vlade.

Ako Malta izgubi slučaj pred Evropskim sudom pravde, mora postupiti u skladu sa sudskom odlukom ili će se suočiti s visokim kaznama, prenosi RSE.

Argumenti za produžetak Programa ekonomskog državljanstva

Bogati Rusi i Kinezi naročito su koristili šemu za dobijanje državljanstva EU preko Malte, kao i iz Kipra ili Bugarske, koje su imale slične programe.

Kipar je prošle godine obustavio ponudu “zlatnih pasoša”.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Malta je isključila Ruse i Bjeloruse iz svoje šeme dok je Evropa uvodila sankcije ruskim oligarsima i politički povezanim pojedincima.

Evropska komisija je u martu izdala preporuku u kojoj se kaže da države članice EU “koje još uvijek imaju programe državljanstva ulagača moraju ih odmah prekinuti”.

Takođe se poziva na trenutno povlačenje “zlatnih pasoša” ili sličnih boravišnih dozvola koje zavise od ulaganja a koje su izdate Rusima ili Bjelorusima koji su pogođeni sankcijama EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:09