Роман Абрамович / - Твитер
14/03/2022 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ уводи санкције Абрамовичу

Неформална одлука да се Абрамович стави на листу санкција ЕУ донијета је у недјељу. Званично одобрење се очекује данас, саопштила је агенција Ројтерс

Дипломате ЕУ пристале су да уведу санкције руском бизнисмену Роману Абрамовичу, јавили су западни медији.

Раније је Фајненшел тајмс писао да Европска унија расправља о увођењу нових личних санкција против бизнисмена и бившег гувернера Чукотске аутономне области Абрамовича и још 14 особа.

Како преноси Ројтерс, који се позива на изворе, неформална одлука да се Абрамович стави на листу санкција ЕУ донијета је у недјељу. Званично одобрење се очекује данас, саопштила је агенција.

Претходно су власти Уједињеног Краљевства увеле санкције против седам „руских олигарха“, укључујући власника Челсија Абрамовича.

Западне земље увеле су нове антируске санкције због ситуације у Украјини. Конкретно, под њих је потпало неколико највећих банака у Руској Федерацији, укључујући Сбербанку и ВТБ. Европска унија, САД, Канада и низ других земаља затвориле су небо за руске летјелице. Одређеном броју државних предузећа било је тешко да привуче страни капитал. Уведене су санкције на испоруку високотехнолошких производа Русији. Многи велики брендови најавили су обуставу својих активности или напуштање Русије.

Како је раније рекао прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков, санкције Запада су веома озбиљне, Русија се за њих спремала унапред. Он је додао да захтијевају анализу и координацију ресора како би се развиле мјере одговора које задовољавају интересе Руске Федерације.

Директор Одјељења за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије Дмитриј Биричевски рекао је за РИА Новости да ће реакција Москве на санкције Запада бити брза и осјетљива, а рад на мјерама одговора је у току у свим правцима. Он је напоменуо да руска страна, уочи повећаних ограничења, смањује употребу долара у девизним резервама и екстерним обрачунима, прелази на незападна тржишта капитала, а такође улаже напоре да заштити инвестиционе пројекте од спољних негативних утицаја. Дипломата је нагласио да Москва жали што је Европска унија покренула "тотални економски рат" против Русије. Истовремено, примијетио је Биричевски, санкције ЕУ наносе огромну штету грађанима саме Уније, а разлоге за њихово увођење тешко је логички оправдати.

Руско Министарство спољних послова је касније додало да су листе узвратних персоналних санкција Западу спремне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:23