/ - FOTO: EUROPOL
31/03/2023 u 10:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol: Uhapšeno 15 osoba zbog 17 tona kokaina

Uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih osoba, a oduzeta je imovina vrijedna preko 80 miliona eura

Europol je na području Brazila sproveo akciju razbijanja kriminalne grupe koja je iz Paragvaja stigla do Evrope. Uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih osoba, a oduzeta je imovina vrijedna preko 80 miliona eura.

Tokom istrage zaplijenjeno je preko 17 tona kokaina koji se dovodi u vezu sa ovom kriminalnom organizacijom, čija je ulična vrijednost procijenjena na nekoliko milijardi eura.

- Poznata kao Operacija HINTERLAND, ova dvogodišnja istraga kulminirala je nizom akcija koje su istovremeno sprovedene 30. marta kako bi se srušila cjelokupna kriminalna infrastruktura povezana s ovom grupom. Protiv kriminalne organizacije odgovorne za višestruke pošiljke kokaina, njenih dobavljača, kao i strukture za pranje novca, sprovedene su mjere izvršenja.Ovaj dan akcije koordinirali su dva komandna centra u Porte Alegreu i Rio Grandeu (Brazil)- saopšteno je iz Europola.

Operacija u Brazilu rezultirala je pretresom 37 nekretnina, hapšenjem 15 osoba, zaplijenom 173 vozila i jedanog aviona, takođe zamrznuti su i računa 147 fizičkih lica i 66 preduzeća.

- Osim toga, u Španiji se preduzimaju koraci na lociranju i zaplijeni imovine koja pripada članovima kriminalne organizacije- pojašnjeno je iz Europola.

Istraga je pokrenuta u Brazilu nakon što je brazilska federalna policija primila obavještajne podatke njemačke carine o zapljeni 316 kilograma kokaina u Hamburgu u decembru 2020. godine. Prve informacije su sugerisale da se brazilska kompanija koristila za transport kokaina iz Brazila u Evropu.

- Na osnovu analize koju su sproveli Europol i francuske vlasti (OFAST), brazilska federalna policija uspjela je u potpunosti mapirati kriminalnu mrežu koja je do tada uglavnom djelovala ispod radara. Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ova brazilska organizacija za krijumčarenje droge uvozila kokain iz Paragvaja skrivenog u kamionima, prije nego što je izvozila u Evropu- navode iz Europola.

Brazilska federalna policija izvršila je prvo hapšenje u oktobru 2022. Prioritetna meta uhapšena je u Paragvaju zbog njegove navodne umiješanosti u vođenje logistike između Paragvaja i Brazila i direktnih pregovora sa dobavljačima u Paragvaju i Boliviji.

Posljednja runda hapšenja 30. marta bila je kulminacija višemjesečnog nadzora, prikupljanja obavještajnih podataka i koordinacije između različitih organa za provođenje zakona uključenih u pripremu akcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:33