/ - SHUTTERSTOCK
02/02/2023 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europski parlament predlaže novi paket sankcija Rusiji

Za rezoluciju je glasala ogromna većina, za 489, protiv 36, a uzdržanih 49

Evropski parlament zatražio je od institucija EU da rade na početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom, da pripreme plan za pristupanje te zemlje jedinstvenom tržištu EU i uvedu deseti paket sankcija Rusiji.

U neobavezujućoj rezoluciji izglasanoj na plenarnoj sjednici u Briselu, predstavnici traže da se „počne rad na otvaranju pristupnih pregovora” i da se napravi „mapa puta sa obrisima narednih koraka kako bi se omogućilo pristupanje Ukrajine jedinstvenom EU tržištu“.

Za rezoluciju je glasala ogromna većina, za 489, protiv 36, a uzdržanih 49.

Poslanici su ponovili podršku budućem članstvu Ukrajine u EU, ističući da se proces pristupanja zasniva na zaslugama, odnosno na ispunjavanju reformi neophodnih za članstvo i kriterijuma za pristupanje. S tim u vezi, pozvali su ukrajinske vlasti da preduzmu odgovarajuće reforme kako bi se što prije uskladile sa EU.

Predstavnici su takođe pozvali članice EU da povećaju i ubrzaju isporuku vojne pomoći Ukrajini, posebno u oružju, ali i da pruže ekonomsku, finansijsku, infrastrukturnu i humanitarnu podršku.

Uoči samita EU-Ukrajina, koji će biti održan u petak u Kijevu, evropski predstavnici traže sveobuhvatan paket pomoći za obnovu Ukrajine. Oni predlažu da se u tu svrhu koriste zamrznuta sredstva ruske centralne banke i sredstva ruskih oligarha.

Parlamentarci pozivaju i na uvođenje desetog paketa sankcija Rusiji i sankcionisanje kompanija poput Lukoila i Rosatoma, koje i dalje posluju na tržištu EU. Oni takođe pozivaju na potpuni embargo na uvoz fosilnih goriva i uranijuma iz Rusije i na definitivno napuštanje gasovoda Sjeverni tok 1 i 2.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:19