/ - PHOTO BY GANI NURHAKIM ON UNSPLASH
16/11/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа: Гдје расте, а гдје опада број обољелих од ковида?

Међу државама у којима је дошло до пада броја обољелих када се посматрају посљедње двије недјеље у поређењу са претходним периодом налази се и Србија

У овом тренутку десетак земаља у Европи биљежи пад броја новозаражених коронавирусом, док је у већини присутно повећање броја обољелих које у државама као што су Нјемачка, Аустрија, Шпанија… прелази и сто одсто, у односу на период од прије двије недјеље, пише Dana.rs.

Међу државама у којима је дошло до пада броја обољелих када се посматрају посљедње двије недјеље у поређењу са претходним периодом налази се и Србија, гдје је дошло до смањења броја новозаражених за 29 одсто, показују подаци са сајта Оур wорлд ин дата. Поред Србије, пад је примјетан и у Бугарској и Румунији.

Румунија, која је крајем октобра увела полицијски час током ноћи, продужила школски распуст на двије недеље, и учинила ковид пропуснице обавезним за већину мјеста, има највеће смањење броја новозаражених од 52 одсто.

У Бугарској, у којој су забрањена сва већа окупљања, а ковид пропуснице такође обавезне за већину мјеста, број новозаражених смањен је за 20 одсто. Бугарска и Румунија имају иначе најмањи проценат потпуно вакцинисаних грађана у Европи – 23 и 35 одсто.

У Србији је тренутно 45 одсто потпуно вакцинисаних грађана, док су ковид пропуснице обавезне само за угоститељске објекте и то након осам сати увече. С обзиром на веома ограничене противепидемијске мјере, стручњаци наводе да је пад броја обољелих у земљи вјероватно резултат природног тока епидемије.

Поред Румуније, Бугарске и Србије, пад броја заражених биљежи и Велика Британија али и Балтичке земље, као и Молдавија и Бјелорусија. На другој страни у осталим државама Европе примјетан је раст броја обољелих.

У Аустрије је он најизраженији и износи чак 135 одсто. Велики пораст броја обољелих биљеже још и Чешка (133 одсто), Мађарска (125), Нјемачка (105), Шпанија (106)…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:11