/ -PHOTO BY EMIN BAYCAN ON UNSPLASH
02/06/2022 u 12:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа: СЗО издала упозорење за љето због мајмунских богиња

Клуге тврди да досадашња истраживања сугеришу да епидемија у Европи траје од средине априла

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је на могуће ширење мајмунских богиња на фестивалима и другим великим окупљањима планираним овог љета у Европи, преноси Нова.рс.

-Потенцијал за даље ширење вируса у Европи и другдје овог љета је висок- рекао је Ханс Хенри Клуге, регионални директор СЗО за Европу.

Но, Клуге сматра да фестивали и друга догађања планирана у сљедећих неколико мјесеци могу бити прилика и за “подизање свијести и јачање заштите појединаца и заједнице” међу младима који су сексуално активни и глобално мобилни.

Клуге тврди да досадашња истраживања сугеришу да епидемија у Европи траје од средине априла. Ово је бројчано и географски највеће ширење овог вируса ван западне и средишње Африке, подручја у којем су мајмунске богиње ендемске.

Клуге сматра да је брзом ширењу мајмунских богиња у Европи у посљедњих неколико месеци придонијело укидање рестрикција везаних за пандемију коронавируса. Иако је велики број досадашњих зараза повезан са сексуалном активношћу, Клуге наглашава да се вирусом може заразити било ко.

Како се вирус није ширио на исти начин као и цовид-19, није било потребе за увођењем јавних здравствених мјера као што је то био случај током пандемије коронавируса, казао је Клуге.

-Но, посебно је важно нагласити да још не знамо хоћемо ли моћи у потпуности сузбити ширење вируса-додао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:58