/ - SCREENSHOT EVROPOSLANICI, PREUZETO SA N1.RS
01/06/2023 u 19:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evroposlanici odobrili predlog zakona za povećanje proizvodnje municije

Zakon za „podršku proizvodnji municije“ usvojen je sa 446 glasova za, 67 protiv i 112 uzdržanih, tokom mini plenarne sjednice u Briselu

Evroposlanici odobrili su danas predlog zakona za povećanje proizvodnje municije u Evropskoj uniji da bi obnovili rezerve i ubrzali isporuke Ukrajini, prenosi N1.rs.

Zakon za „podršku proizvodnji municije“ usvojen je sa 446 glasova za, 67 protiv i 112 uzdržanih, tokom mini plenarne sjednice u Briselu.

Evropska komisija je početkom maja predstavila ovaj plan koji uključuje i 500 miliona eura za jačanje kapaciteta proizvodnje municije u EU na milion projektila godišnje. Treba da dozvoli kofinansiranje investicija industrijalaca za povećanje proizvodnje njihovih fabrika u EU.

Prema komesaru za industriju Tijeri Bretonu zajedno sa finansiranjem zemalja članica kapacitet investicija bi bila milijardu eura.

Evroposlanici koji su odlučili da primjene hitan postupak za usvajanje ovog zakona sada treba da počnu pregovore sa Savjetom EU (zemljama članicama) da postignu dogovor, i idu na konačno usvajanje na plenarnoj sjednici u julu.

- Današnja odluka predstavlja značajan korak napred za bezbjednost i odbranu naše Unije, i posebno za našu nepokolebljivu podršku Ukrajini naspram tekuće ruske agresije. Ona će ojačati naš kapacitet da odgovorimo na bezbjednosne izazove - rekao je rumunski evroposlanik Kristijan Busoi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:48