Европска централна банка / - Фото: SHUTTERSTOCK
30/11/2021 u 07:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска централна банка очекуjе скори краj високе инфлациjе у еурозони

Чланица управе ЕЦБ-а Isabel Schnabel jе за телевизиjу ЗДФ казала да би инфлациjа наредне године требало да склизне на два одсто, jер ће се проблеми застоjа у снабдиjеванjу стишати, а пад циjена енергиjе попустит

Европска централна банка (ЕЦБ) оциjенила jе да jе инфлациjа у новембру достигла врхунац, што значи да би било преурањено подизати каматне стопе, jер ће раст циjена наредне године вjероватно поступно успорити.

Чланица управе ЕЦБ-а Isabel Schnabel jе за телевизиjу ЗДФ казала да би инфлациjа наредне године требало да склизне на два одсто, jер ће се проблеми застоjа у снабдиjевању стишати, а пад циjена енергиjе попустити, преноси Хина.

"Садашња вриjедност инфлациjе одражава застоjе у снабдиjевању, али и низак ниво циjена у прошлоj години, у jеку пандемиjе", обjаснила jе Schnabel.

Она jе навела да се већина прогноза заснива на претпоставци да ће инфлациjа пасти испод два одсто, што значи да заиста нема назнака да раст циjена измиче контроли.

"Када бисмо очекивали да ће се инфлациjа траjно задржати изнад нивоа од два одсто, сигурно бисмо реаговали. Међутим, тренутно не видимо назнаке да би се то могло догодити", рекла jе Schnabel.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:36