/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
11/02/2022 u 09:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска централна банка: Рехн за постепено подизање камата

ЕЦБ је прошле седмице повукла обећање да неће подизати камате ове године

Члан Управног савјета Европске централне банке (ЕЦБ) и шеф финске врховне монетарне институције, Олли Рехн, оцијенио је да је боље постепено прилагођавати монетарну политику еурозоне у актуелном неизвесном окружењу.

- У неизвјесној ситуацији, укључујући и геополитичке тензије и њихове могуће импликације на цијене енергената и привредни раст, боље је посматрати развој ситуације него кукати, како каже стара изрека, односно постепено корак по корак напредовати у нормализацији монетарне политике- рекао је Рехн у Хелсинкију.

Он је практицно поновио ријечи предсједнице ЕЦБ-а, Christine Lagarde, која је у понедељак рекла да ће било какво прилагођавање монетарне политике бити постепено, преноси Тањуг.

ЕЦБ је прошле седмице повукла обећање да неће подизати камате ове године, а креатори монетарне политике еурозоне сада разматрају план за опточињање смањења подстицаја који су годинама одржавали привреду 19-очланог блока на површини.

Говорећи на једном догађају, организованом поводом обиљежавања двије деценије заједничке валуте еурозоне, Рехн је истакао значај еура за јачање јединства унутар Европске уније (ЕУ), усред геополитичких превирања која изазивају раст цијена енергије и убрзање инфлације.

Он је рекао да одбор ЕЦБ-а процењује да постоји ризик од већег убрзања инфлације него што се раније очекивало.

- Управни савјет ЕЦБ-а ради са свим алатима које има на располагању како би обезбиједио да се инфлација стабилизује на планираних два одсто у средњем рок-, казао је Рехн, додајући међутим да су цијене енергената ван домета монетарне политике.

Према његовом мишљењу, цијене енергије ће остати на високом нивоу из више разлога, укључујући ниске резерве и потребу да се оне попуне када велика потражња у Европи, изазвана хладном сезоном, буде спласнула.

Рехн је навео да ЕЦБ пажљиво прати раст плата у Европи, како би одредила прави тренутак за повећање камата.

Поредећи одлуке ЕЦБ-а о монетарној политици са одлукама америчких Федералних резерви (Фед), Рехн је објаснио да су плате у Сједињеним Америчким Државама (САД) током опоравка од пандемије порасле пет до десет одсто, а у Европи само око 2,5 одсто, у просеку.

- Добро је имати на уму да је прерано повећање камата 2008. и 2011. године угушило раст- поручио је Рехн.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:57