/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
14/04/2022 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска комисија: Плаћање плина рубљима крши санкције ЕУ

Резултат да је исплата при уплати на коначан рачун довршена у валути која није одређена уговором, стоји у биљешци

Плаћање руског плина рубљима неке чланице Европске уније кршило би европски режим санкција против Москве, стоји у интерној биљешци Еуропске комисије (ЕК), преноси  Index.hr.

Биљешка која је техничка и прелиминарна и темељена на неслужбеном преводу руског предсједничког декрета од 31. марта  говори да тај закон додаје неколико нових слојева обавеза за купце плина из ЕУ-а и практички им одузима из руку финализацију куповине. 

-Овај механизам би довео до кршења постојећих европских рестриктивних мјера уведених у погледу Русије, њезине владе, средишње банке и сарадника, као и уопштене  забране заобилажења европских рестриктивних мјера", стоји у биљешци у посједу Реутерса. 

Плаћање на рачуне у Газпромбанци

Руски предсједник Владимир Путин је декретом крајем марта европским службеницма  увео обвезу отварања најмање два посебна рачуна у Газпромбанку – један за еуре и доларе, а други за рубље. Сва плаћања за плин морају ићи кроз ту банку. 

ЕУ би под том шемом и даље плаћао Газпромбанку у уговореној валути, еурима или доларима, но посао би био довршен тек кад руска банка промијени валуту у рубље у договору са средишњом банком те их уплати на други рачун, пише у документу ЕК-а.

-Резултат да је исплата при уплати на коначан рачун довршена у валути која није одређена уговором- стоји у биљешци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:30