h / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
07/12/2022 u 19:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska komisija predlaže novi paket sankcija Rusiji

Sankcije se dodatno odnose na tri ruske banke, a toj zemlji se dodatno smanjuje pristup bespilotnim letelicama, direktno i preko potencijalnih dobavljača iz trećih zemalja poput Irana

Evropska komisija (EK) predložila je deveti paket sankcija prema Rusiji, koji između ostalog obuhvata dodatnih 200 osoba i privrednih subjekata, javlja TVCG prenosi portal RTCG.

-Rusija nastavlja da donosi smrt i pustoš Ukrajini. Namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, s ciljem da paralizuje zemlju usred zime- kazala je predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Sankcije se dodatno odnose na tri ruske banke, a toj zemlji se dodatno smanjuje pristup bespilotnim letelicama, direktno i preko potencijalnih dobavljača iz trećih zemalja poput Irana.

Takođe, one obuhvataju nove kontrole izvoza, posebno za robu dvostruke namjene “koju bi mogla da koristi ruska ratna mašinerija”.

Restriktivne mjere odnosiće se i na medije koji šire rusku prapagandu. Komisija je predložila ukidanje još četiri kanala i dodatne ekonomske mjere koje pogađaju energetki i rudarski sektor.

-Ovaj paket dodatak je na potpunu zabranu uvoza ruske nafte pomorskim putem koja je stupila na snagu ove sedmice i globalnom ograničavanju cijene nafte koji je dogovoren između G7 zemalja- kazala je Lajen.

Kaže i da međunarodna saradnja protiv rata u Ukrajini nikada nije bila snažnija.

-Ostajemo čvrsti i odlučni- zaključuje Lajenova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 09:36