Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
27/10/2021 u 20:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска унија ће дати Молдавиjи 60 милиона еура за рjешавање енергетске кризе

Енергетска криза у Молдавиjи долази jер су циjене природног гаса у Европи и другим диjеловима свиjета посљедњих седмица скочиле на рекордне нивое усред глобалне кризе у снабдиjевању

Европска униjа каже да ће обезбиjедити Молдавиjи 60 милиона еура (70 милиона долара) како би им помогла у управљању кризом природног гаса изазваном неуспjехом Кишињева да се договори о новом енергетском споразуму са добављачем Русиjом.

Наjава предсjеднице Европске комисиjе Урсуле вон дер Лајен 27. октобра долази након што jе Молдавиjа раниjе ове седмице купила милион кубних метара природног гаса од Пољске, пише Радио Слободна Европа.

Влада jе саопштила да jе то прва куповина гаса из алтернативних извора у историjи независне државе Молдавиjе.

Земља коjа се налази између чланице ЕУ Румуниjе и Украjине прогласила jе ванредно стање прошле седмице након што jе краjем прошлог мjесеца истекао уговор о гасу с руским Газпромом коjи jе под контролом државе, наjвећим добављачем природног гаса за Европу, а двиjе стране нису успjеле договорити детаље новог дугорочног уговора.

Газпром jе продужио уговор до краjа октобра, док jе своjе испоруке гаса смањио за око трећину и подигао циjену на 790 долара по кубном метру са 550 долара прошлог мjесеца. Влада у Кишињеву каже да ће наставити разговоре са Газпромом и тражити “фер” циjену.

Молдавска премиjерка Наталиа Гаврилита окривила jе Молдовагаз, чиjи jе главни акционар Газпром, да не испоручуjе потребну количину гаса. Компаниjа одбацуjе оптужбу.

Гаврилита, коjа борави у Бриселу на састанку Виjећа за придруживање ЕУ-Молдавиjа 28. октобра, захвалила jе вон дер Леyен на показаноj солидарности ЕУ, коjа ће 60 милиона еура дати у облику гранта, а не кредита.

Поjедини стручњаци кажу да jе Москва повећала циjене како би узвратила Молдавиjи након што jе та земља прошле године изабрала прозападну предсjедницу Маиу Санду.

Портпарол Кремља Дмитриj Песков рекао jе 27. октобра да су разговори са владом Молдавиjе о циjенама гаса били “искључиво комерциjални”.

“Овдjе нема политизациjе и не може бити”, рекао jе он.

Земља са 2,6 милиона становника троши 2,8 милиjарди кубних метара гаса годишње.

Енергетска криза у Молдавиjи долази jер су циjене природног гаса у Европи и другим диjеловима свиjета посљедњих седмица скочиле на рекордне нивое усред глобалне кризе у снабдиjевању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:51