Застава БиХ / - FOTO: SHUTTERSTOCK
24/06/2022 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska unija o statusu kandidata BiH u oktobru ili decembru

Države članice su pozvale Evropsku komisiju (EK) da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u toj državi, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodeljivanja statusa kandidata

Evropska unija (EU) potvrdila je spremnost da Bosni i Hercegovini (BiH) dodijeli status kandidata za punopravno članstvo.

Države članice su pozvale Evropsku komisiju (EK) da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u toj državi, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodeljivanja statusa kandidata, prenosi Slobodna Evropa.

- EU je spremna da BiH dodijeli status zemlje kandidata i u tom cilju poziva EK da bez odlaganja izvijesti Savjet EU o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropski savjet vratio da odlučuje o tom pitanju - navodi se u zaključima šefova država i vlada EU.

Oni su se okupili u četvrtak u Briselu, a pitanje proširenja je centralno tokom tog samita.

Tokom samita donijeta je odluka o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, dok iskorak u pitanju Sjeverne Makedonije i Albanije, nije postignut.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:14