Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
21/03/2022 u 22:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска унија успоставља војску од 5.000 трупа

Већину трупа ЕУ снага обезбједила би Њемачка 2025. године обећала је данас у Бриселу њемачка министарка одбране Кристин Лабрехт

Министри спољних послова и одбране чланица Европске уније договорили су данас нову безбједносну стратегију: Успостављање ЕУ "снага за хитро реаговање" са 5.000 трупа, које би биле спремне за брзо распоређивање у кризним ситуацијама.

„Водич за дјеловање“. Шеф европске дипломатије и безбедности Жозеп Борељ овако је назвао документ који излаже ову безбједносну и одбрамбрену стратегију Европске уније, која би требало да се оствари до 2030. године.

Борељ, како каже, сматра да су пријетње све веће, а да је „цијена недјеловања јасна“.

Већину трупа ЕУ снага обезбједила би Њемачка 2025. године (када би ове снаге ЕУ требало да постану потпуно оперативне), обећала је данас у Бриселу њемачка министарка одбране Кристин Лабрехт.

"Европска унија треба да буде у стању да заштити своје грађане и да допринесе међународном миру и безбједности“, наводи се у саопштењу ЕУ.

Ово је још важније у вријеме када се рат вратио у Европу, после неоправдане и ничим изазване руске агресије над Украјином, као и великих геополитичких промјена".

Ројтерс истиче да је рад на овој стратегији почео 2020. године, прије почетка пандемије коронавируса, и да се очекује да ће лидери ЕУ потписати коначно одобрење ове стратегију ове недеље на самиту у Бриселу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:38