Ilustracija / ANKHESENAMUN/UNSPLASH
24/09/2022 u 09:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropske čeličane gase peći

Ukoliko potraje, desiće se deindustrijalizacija sektora poput tog, a Evropa će postati zavisna od uvoza baznih metala, smatra čelnik Aperama

Visoki troškovi energije natjerali su proizvođače čelika širom Evrope da smanje proizvodnju, a neki upozoravaju da bi čeličane mogle biti i trajno ugašene, što bi ostavilo bez posla hiljade ljudi, prenosi Mina.

Proizvođač nerđajućeg čelika Aperam bio je prisiljen da zaustavi proizvodnju uprkos čak četiri vjetroturbine i preko 50 hiljada solarnih panela u pogonu na istoku Belgije, prenosi SEEbiz.

Kompanija sada mjesečno za energiju izdvaja kao nekada u cijeloj godini i zatvorila je postrojenje s 300 radnika koje je topilo otpadni nerđajući čelik i pretvaralo ga u velike ploče.

- Imamo nešto novca koji će nam omogućiti da izdržimo neko vrijeme, ali to ne može trajati godinama, rekao je čelnik Aperama za Evropu Bernard Hallemans.

On smatra da će se, ukoliko potraje, desiti deindustrijalizacija sektora poput tog, a da će Evropa postati zavisna od uvoza baznih metala.

Ljetnje održavanje obično ograničava proizvodnju na oko 80 odsto kapaciteta, ali Hallemans kaže da koriste otprilike polovinu, još od juna, nakon što je Rusija naglo Evropi smanjila snabdijevanje gasom, podigavši ionako naduvane cijene na nove rekordne nivoe.

U Evropi je udio čelika iz uvoza, većinom iz Azije gdje su cijene energije daleko niže, ali su emisije uglja više, porastao s 20 do 25 odsto u 2020. i prošloj godini na 40 odsto u ovoj, dostigavši u prošlim sedmicama vrhunac od oko 50 odsto.

Evropa mora da nađe odgovore, smatra Hallemans. Prema prošlogodišnjem izvještaju McKinseyja, proizvodnja čelika stvara oko 83 milijarde eura direktne dodane vrijednosti u ekonomiji i direktno zapošljava 330 hiljada ljudi.

Evropska komisija tvrdi da su mjere EU-a zaštitile 195 hiljada radnih mjesta u industriji čelika u prošloj godini, ali kritičari upozoravaju da su troškovi energije sada toliko veliki da je uvoz možda jeftiniji čak i uz dodatne zaštitne carine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:09