ГУГЛ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
12/02/2022 u 16:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски издавачи пријавили Гугл

Европска комисија у јуну је отворила истрагу како би утврдила да ли Гугл даје предност својим технолошким услугама за оглашавање на мрежи на штету конкурената, оглашивача и интернет издавача.

Европско вијеће издавача (ЕПЦ) пријавило је Гугл Европској комисији, тврдећи да крши прописе о равноправном надметању у сектору дигиталног оглашавања.

Алфабетов Гоогле приходовао је у 2020. години 147 милијарди долара од интернет огласа, више од било које друге фирме на свијету.

Огласе објављује на резултатима претраживања, на YouTube-u и Gmail-u и они чине већину његових прихода и добити, преноси Капитал.ба.

Око 16 одсто прихода доноси му технологија коју медијске фирме користе за продају огласа на својим интернетским страницама и у апликацијама.

Европска комисија у јуну је отворила истрагу како би утврдила да ли Гугл даје предност својим технолошким услугама за оглашавање на мрежи на штету конкурената, оглашивача и интернет издавача.

Удружење издавача, чији су чланови Аxел Спрингер, News UK, Conde Nast, Bonnier News и Едиториал Пренса Иберика, пријавила је софтверског дива Европској комисији, тврдећи да их оглашивачком технологијом држи у шаци.

“Крајње је вријеме да Европска комисија Гуглу пропише мјере које ће уистину промјенити, а не само отежати његово понашање“, рекао је предсједник ЕПЦ-а, Кристијан ван Тило.

Он је казао да је Гоогле успоставио потпуну контролу над ланцем вриједности оглашивачке технологије, хвалећи се тржишним удјелима од чак 90 до 100 одсто.

Гоогле је поручио да издавачи имају користи од услуга које нуди његова технологија оглашавања.

“Када издавачи одлуче да користе наше услуге оглашавања, задржавају већину прихода. Ми сваке године издавачким партнерима у нашој огласној мрежи директно исплаћујемо милијарде долара“, рекла је портпаролка америчке компаније.

Европска комесарка Маргрет Вестагер изрекла је Гоггле-у протеклих година више од осам милијарди ЕУР казни због кршења правила тржишне конкуренције у три случаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:45