Исти пуњач за све уређаје / - фото: SHUTTERSTOCK
20/04/2022 u 19:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски парламент донио одлуку: Исти пуњач за све уређаје

Нацрт закона ће се усвојити у мају, а посланици ЕУ ће полако започети преговоре са владама земаља чланица о коначном облику закона

Одбор за заштиту потрошача Европског парламента (ЕП) усвојио је директиву којом се уводи јединствени пуњач за све електронске уређаје.

Директива предвиђа да потрошачи не треба да купују нови пуњач или кабл за сваки нови уређај, већ да могу да користе један УСБ-Ц пуњач за све мале и средње електронске уређаје.

То укључује телефоне, таблете, звучнике, лаптопе, мишеве, екране, навигационе уређаје, уређаје за личну његу, дигиталне камере, слушалице, ручне конзоле, електронске играчке и друго.

Директива, између осталог, има и за циљ да се смањи електронски отпад и осигура одрживост на тржишту Европске уније.

- Пола милијарде пуњача за преносиве уређаје се испоручују Европи сваке године, генеришући 11.000 до 13.000 тона е-отпада. Исти пуњач за све уређаје је боље рјешење за све. То ће помоћи животној средини, уштедјети новац и смањити непотребне трошкове - истакао је Алекс Салиба, члан Европског парламента.

Посланици Европског парламента такође траже и хармонизацију када је у питању бежично пуњење.

- Са све већом употребом бежичног пуњења, посланици ЕУ траже од Европске комисије да представи стратегију до краја 2026. како би сви бежични пуњачи били компатибилни и како би се избјегла нова фрагментација на тржишту - наводи се у саопштењу Европског парламента.

Нацрт закона ће се усвојити у мају, а посланици ЕУ ће полако започети преговоре са владама земаља чланица о коначном облику закона.

Парламент и Одбор ЕУ за унутрашње тржиште и заштиту потрошача тражили су заједничко рјешење за пуњач током читаве прошле деценије. Законски приједлог је поднијет 23. септембра 2021, док је савјет усвојио преговарачку позицију 26. јануара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:40