/ - FOTO: PRINTSCREEN
18/11/2022 u 23:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Facebook se mijenja: Sa profila se uklanjaju adrese, politička, vjerska opredjeljenja...

Ostali upisani detalji, poput kontakata i statusa veze biće zadržani

Kompanija Meta je saopštila da će napraviti određene promjene na profilima korisnika u decembru, a to podrazumijeva da će s profila biti uklonjenje adrese, seksualna orjetnacija, političko opredjeljenje, kao i vjerska pripadnost. Ove promjene stupaju na snagu 1. decembra.

Kao razlog ovih promjena u Meti je navedena "lakša navigacija i korištenje" društvene mreže. Oni koji su ispunili neka od ovih polja dobiće notifikaciju o promjeni.

Ostali upisani detalji, poput kontakata i statusa veze biće zadržani. Facebook je omogućio preuzimanje kopije podataka s Facebooka prije 1. decembra za one koji ih žele sačuvati, a i dalje će biti omogućena kontrola nad onim šta pojedini korisnici vide na profilu.

Ovaj potez Mete neće imati posebno praktičan utjecaj na korištenje Facebooka osim što će se smanjiti "skrolanje" u sekciji "kontakti i osnovne informacije", ali bi mogao promijeniti stavove prema privatnosti.

Facebook je uvrstio ove sekcije u prvim danima društenih mreža kada su korisnici bili spremniji dijeliti svoje osjetljivije detalje.

Međutim, privatnost je danas velika briga, a Meta je tome u proteklim godinama posvetila više pažnje, te se posvetila privatnim čatovima i poboljšanju sigurnosti. Ljudi su danas manje naklonjeni dijeljenju informacija na profilima u eri kada su uhođenje i zlostavljanje na internetu previše učestali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 17:08