Вакцине Фајзер / - Ројтерс
17/12/2021 u 22:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фајзер хоће да тестира трећу дозу вакцине за дјецу млађу од пет година

Фајзер је онда одлучио да измијени протокол својих клиничких проба да укључи трећу дозу, дату најмање два мјесеца послије друге, навела је компанија у саопштењу

Компанија Фајзер саопштила је да хоће да тестира трећу дозу антиковид вакцине код дјеце млађе од пет година, што би могло да значи да ће идуће године поднети захтјев за одобрење давања три дозе за тај узраст.

У оквиру текућих клиничких испитивања та америчка фармацеутска компанија одабрала је дозу од по три микрограма за дјецу стару од шест мјесеци до пет година. То је десет пута мање од дозе за одрасле (30 микрограма) и такође мање од дозе за узраст од пет до 11 година (10 микрограма).

Код деце од двије до пет година доза од 10 микрогама, је изазвала више температуре код старије групе дјеце, што је навело компанију да изабере још мању дозу. Међутим, са двије дозе од по три микрограма њихов имуни одговор се показао лошији него код адолесцената и младјих одраслих за вакцину.

Фајзер је онда одлучио да измијени протокол својих клиничких проба да укључи трећу дозу, дату најмање два мјесеца послије друге, навела је компанија у саопштењу.

Прве двије дозе се дају као и за остале старосне групе у размаку од три недјеље једна од друге.

Трећа доза је показала код старијег сегмента становништва да повећава ниво заштите.

То прилагођавање не би требало да утиче на предвиђени распоред за подношење захтјева за одобрење вакцине за млађу дјецу, који је планиран у другом тромјесечју 2022. године, рекла је на телефонској конференцији за новинаре Кетрин Џансен (Катхрин Јансен) задужена за истраживање за вакцине у оквиру те старосне групе.

Фајзер је такође навео да је почео испитивања над 600 адолесцената од 12 до 17 година на бустер дозу вакцине, од 10 или 30 микрограма. За сада је у САД бустер доза дозвољена за одрасле, и за адолесценте од 16 и 17 година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:06