/ - FOTO: ILUSTRACIJE
30/01/2023 u 14:17 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Fajzer“ priznao: Proizvodili smo kovid mutacije

Farmaceutski gigant priznao je da je kombinovao šiljaste (spajk) proteine novih varijanti virusa sa originalnim sojem kovida kako bi testirao vakcine

Američka farmaceutska kompanija „Fajzer“ priznala je da je proizvodila varijante viruse korona otporne na liječenje kako bi testirala svoj antivirusni lijek.

U saopštenju koje su objavili na svom sajtu, iz kompanije „Fajzer„ naveli su da nisu sproveli istraživanje „pojačavanja funkcije“ – praksu u kojoj naučnici povećavaju sposobnosti virusa da zarazi ljude i proces odabira „poželjnih“ osobina virusa za reprodukciju.

Međutim, farmaceutski gigant priznao je da je kombinovao šiljaste (spajk) proteine novih varijanti virusa sa originalnim sojem kovida kako bi testirao vakcine, ali i da je stvorio mutacije virusa kako bi testirao „pakslovid“, antivirusni lijek protiv kovida 19.

- U ograničenom broju slučajeva takav virus može biti konstruisan kako bi omogućio procjenu antivirusne aktivnosti u ćelijama- saopštila je kompanija i navela da je taj proces obavljen u bezbjednoj laboratoriji.

Dodaju da su težili stvaranju „otpornih sojeva virusa“.

„Fajzerova“ izjava uslijedila je dva dana nakon što je Džordon Trišton Voker, izvršni direktor koji je uključen u odjeljenje mRNA u firmi, rekao novinaru koji je imao skrivenu kameru da kompanija „istražuje“ načine da „mutira kovid kako bi mogli da kreiraju, preventivno razvijaju nove vakcine“, prenosi RT.

Voker je rekao da naučnici razmišljaju da zaraze majmune virusom, koji bi potom „nastavili da inficiraju jedni druge“, iako u „Fajzerovo“ saopštenje to ne pominje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 12:42