Unsplash ilustracija
20/09/2021 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фајзер: Вакцина безбједна за дјецу од пет до 11 година

Фајзер додаје да је ниво антитијела добро упоредив са старијим људима који су примили већу дозу

Фајзер је објавио да је испитивање у другој од три фазе показало да је њихова вакцина ковида сигурна те да је произвела снажан имунолошки одговор, односно створило довољно антитијела за заштиту, код дјеце узраста од 5 до 11 година.

Ово су први такви резултати објављени за ову старосну групу за вакцине америчког произвођача. Ипак, подаци још нису званично објављени, пише ЦНН.

Из Фајзера додају да се резултати испитивања ускоро планирају предати америчкој Агенцији за храну и лијекове ради одобрења за хитну употребу.

Испитивање је обухватило 2268 испитаних узраста од 5 до 11 година и користили су двије дозе вакцине примијењене у размаку од 21 дан.

У овим испитивањима коришћена је доза од десет микрограма мања од дозе од 30 микрограма која се користила за особе старије од 12 година.

-Доза од десет микрограма пажљиво је одабрана као пожељна доза за безбједност, подношљивост и имуногеност код дјеце од 5 до 11 година-, пише у Фајзеровом саопштењу.

Имунолошки одговори испитаних мјерени су посматрањем неутрализујућих нивоа антитијела у крви и поређењем тог нивоа са контролном групом од 16 до 25 година која је добила двије дозе са већом дозом од 30 микрограма.

Фајзер додаје да је ниво антитијела добро упоредив са старијим људима који су примили већу дозу.

-Вакцина против короне добро се подносила, а нуспојаве су се уопштено биле упоредиве са оним уоченим код испитаних узраста од 16 до 25 година-, наводе из Фајзера.

Портпарол Фајзера такође је потврдио да нема случајева миокардитиса тј. упале срчаног мишића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:37