ФАО УН / - фото: РТВ
06/02/2022 u 10:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ФАО: Свјетске циjене хране порасле у jануару, највише поскупила биљна уља

ФАО упозорава да раст трошкова доводи у ризик сиромашниjе становништво у земљама коjе се ослањаjу на увоз, преноси Тањуг

Свjетске циjене хране су у jануару забиљежиле раст и крећу се близу десетогодишњег максимума, при чему су наjвише поскупила биљна уља, саопштла jе Организациjа за храну и пољопривреду Уjедињених нациjа (ФАО).

Индекс циjена хране ФАО-а, а коjи прати мjесечне промjене циjена прехрамбених производе коjима се наjвише тргуjе на глобалном нивоу, износио jе у просjеку 135,7 поена у jануару, у односу на навише ревидирани децембарски показатељ од 134,1 бод.

Поскупљење хране доприноси општем порасту инфлациjе, коjа се "повампирила" с опоравком економиjа од кризе изазване корона вирусом.

ФАО упозорава да раст трошкова доводи у ризик сиромашниjе становништво у земљама коjе се ослањаjу на увоз, преноси Тањуг. ФАО jе саопштио да су циjене биљних уља порасле у jануару 4,2 одсто на мjесечном нивоу и да су достигле рекордне нивое, усљед смањења расположиих количина за извоз и других ограничења коjа утичу на понуду, као што су недостатак радне снаге и неповољне временске прилике.

- Присутна jе забринутост да се утицаjи ових ограничења неће брзо ублажити - навео jе у саопштењу шеф Одељења за тржишта и трговину у ФАО-у, Бубакер Бен-Белхасен.

Међународне котациjе млиjека и млиjечних производа су порасле 2,4 одсто у jануару, пети мjесец узастопно, а наjвише су скочиле циjене обраног млиjека у праху и путера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:22