Фаучи / Фото: Архива
16/12/2021 u 10:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фаучи увјерава: Трећа доза вакцине је ефикасна против омикрон соја

Стручњаци тврде да је омикрон сој заразнији од претходних варијанти короне

Додатне дозе доступних вакцина против ковида 19 ефикасне су у случају омикрон соја вируса и дјелује да не постоји потреба за вакцинама специјализованим за појединачне варијанте, изјавио је Ентони Фаучи, водећи амерички стручњак за заразне болести.

- Ниво заштите двије дозе вакцине Модерне је прилично низак у случају омикрон соја. Међутим, ако погледате двије недјеље након треће дозе, уочљив је значајан степен пораста нивоа заштите, а која је у границама неутралисања омикрон соја - прецизирао је Фаучи.

Претходно су објављена лабораторијска истраживања Опште болнице и Институт за технологију у Масачусетсу (МИТ), као и Универзитета Харвард према којима додатна доза вакцина фармацеутских компанија Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон пружа значајан штепен заштите против новооткривеног омикрон соја ковида 19, пренио је Глас Америке.

Према истом извору двије дозе Фајзера или Модерне или једна доза вакцине Џонсон и Џонсон то не чине.

Стручњаци су такође указали да је омикрон сој заразнији од претходних варијанти ковида 19 - попут делте за коју је важио висок степен преносивости.

Добијени резултати истраживања, известила је агенција Ројтерс, у складу су са другим недавно објављеним студијама.

Наиме, истраживачи са Универзитета у Оксфорду објавили су у понедјељак да потпуна имунизација (по две дозе) вакцинама Фајзера и АстраЗенеке не обезбеђују довољно одбрамбених антитела против нове варијанте.

Фармацеутске компаније Бајонтек и Фајзер објавиле су протекле седмице да три дозе њихове вакцине против ковида могу да неутралишу омикрон варијанту, али да двије дозе стварају значајно нижи број антитијела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:04