FBI, ilustracija / - SCREENSHOT
05/01/2024 u 21:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

FBI je pod pritiskom da objavi stotine "nestalih" Epsteinovih dokumenata

Tvrdnje dolaze nakon što su se pojavile spekulacije da je Epstein radio kao agent za izraelsku obavještajnu službu Mossad prije samoubistva dok je čekao suđenje za seksualne zločine s djecom

Američki FBI suočava se s pozivima javnosti da objavi stotine "nestalih" dokaza zaplijenjenih tokom racije na zgradu u vlasništvu seksualnog prestupnika Jeffreyja Epsteina u New Yorku, prenosi Nova.rs.

Nakon što je objavljen spisak Epsteinovih prijatelja, u SAD je pokrenut niz kontroverznih pitanja, prenosi Daily Mail, dodajući da su među predmetima bile trake, diskovi, pasoši i fotografije, koje su se tokom pauze nalazile u sefu na Epsteinovom imanju.. -u svojoj zgradi vrijednoj 51 milion dolara, u julu 2019., odmah nakon što je uhapšen.

Epstein je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji 10. avgusta 2019.

Tvrdnje dolaze nakon što su se pojavile spekulacije da je Epstein radio kao agent za izraelsku obavještajnu službu Mossad prije samoubistva dok je čekao suđenje za seksualne zločine s djecom.

Agent FBI-ja Kelly Maguire ranije je svjedočio da je agencija otvorila sef u njegovoj kući u julu 2019. kako bi otkrila brojne dokaze, zajedno s dijamantima i velikom količinom američkih dolara.

Govoreći na suđenju, Epstajnova pomoćnica, saoptužena Gillian Maxwell, rekla je sudu da su agenti samo fotografisali sadržaj, ali da nisu imali nalog za njihovo oduzimanje, prenio je britanski Telegraph.

Kada se agencija vratila da zauzme dokaze 11. jula, oni su nestali, prema Maguireu, koji je rekao da je na kraju vraćen u dvije vreće, koje je vratio Epsteinov bivši advokat Richard Kahn.

Nije mogla potvrditi da li je sadržaj diskova isti kao na slikama, ali je rekla da su svi predmeti prebrojani.

Kutije diskova i hard diskova otkrivene su i u nekoliko soba u Epsteinovom domu, uključujući sobu za masažu.

Na petom spratu Epsteinove zgrade, agenti FBI-a pronašli su pažljivo označen disk za koji su rekli da sadrži fotografije.

Otkriće je izazvalo spekulacije da je Epstein možda vodio tajnu špijunsku operaciju kako bi ucjenjivao političare i poslovnu elitu seksualno kompromitirajućim materijalom.

Bivši izraelski špijuni zvanično su rekli da je Epstajna u špijunsku igru ​​uveo otac Maksvelovog pomoćnika, Robert Maksvel, koga je Ari Ben-Menaš identifikovao kao Mosadovog agenta.

Ben-Menash je radio za izraelsku vojnu obavještajnu službu od 1977. do 1987. godine.

U izvještajima u vrijeme racije u Epsteinovom domu također se navodi da je u sefu otkrivena gomila nepristojnih fotografija djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:20