Олег Дерипаска / - нет
19/10/2021 u 18:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФБИ упао у кућу Олега Дерипаске

- Како наводе, утицајни милијардер и сарадник руског предсједника Владимира Путина је на црној листи САД

ФБИ је данас упао у кућу руског милијардера Олега Дерипаске у Вашингтону, јавио је НБЦ Њуз. Ово је потврдио биро за комуникације ФБИ-ја. Испред Дерипаскине куће налази се неколико агената ФБИ, који су забранили свима приступ кући.

Како преноси Ројтерс, ФБИ се, за сад, није оглашавао. Како наводе, утицајни милијардер и сарадник руског предсједника Владимира Путина је на црној листи САД. Вашингтон је претходно укинуо санкције усмјерене ка двијема његовим највећим компанијама, алуминијумском гиганту "Русал" и матичној "Ен+ гроуп".

Олег Владимирович Дерипаска (рођен 2. јануара 1968) је руски олигарх и индустријалац. Оснивач је "Бејзик елемента", једне од највећих руских индустријских група и "Волное дјело", највеће руске хуманитарне организације. До 2018. године био је предсједник "Ен+гроуп", руске енергентске компаније, а до тада је био на челу и "Јунајтед компани русал", друге највеће компаније на свијету која се бави алуминијумом.

Дерипаска је постао брокер специјализован за трговину алуминијумом прије него што је дјелатност проширио на енергију, финансијске услуге и пољопривреду. Током 2000. Дерипаска је основао "Русал" у партнерству са компанијом Романа Абрамовича.

Дерипаска има блиске односе са руским предсједником Владимиром Путином, пише НБЦ. Он је један од двадесетак руских олигарха и званичника које је санкционисало америчко министарство финансија у априлу 2018. године. У објави која је тада издата наводи се да је Дерипаска истраживан због "прања новца" и осумњичен да је "пријетио смрћу пословним ривалима", да је "нелегално озвучио званичника владе", и да је учествовао у изнуди и узимању рекета.

Дерипаска је зато тужио САД због ових санкција, али његова оптужба је одбачена у јуну.

За разлику од необразованих "новопечених" богаташа који су се у Југоисточној Европи појавили након слома комунизма, обогатили путем насиља и употребом силе, Олег Дерипска завршио је два факултета: физику и факултет за пословање.

Са 26 година Олег Дерипаска постао је најмлађи и најуспјешнији генерални директор алуминијумског гиганта у Русији – Сајанске алуминијумске фабрике.

Медији често пишу о везама Олега Дерипаске са безбједносним службама, приватизацијом путем организованог криминала и разних махинација у којима су његови конкуренти били кривично гоњени, затварани или су гинули на крајње тајновит начин.

Проблеми Олега Дерипаске са Западом почели су 2006. године, када му је Стејт департмент, иако је имао визу, забранио улазак у земљу, наводно без објашњења.

(Телеграф.рс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:30