/ PHOTO BY ALEXANDER MILS ON UNSPLASH
02/02/2023 u 22:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fed povećao kamatne stope 0,25 odsto

U svom saopštenju, Fed je priznala usporavanje inflacije dok Fed nastavlja procjenjivati učinak povećanja kamatnih stopa na potrošačke cijene tokom prošle godine

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povisile su u srijedu kratkoročne kamatne stope četvrtinu postotnog boda, dovodeći svoju referentnu stopu na novi raspon od 4,5 i 4,75 odsto, najviši nivo od oktobra 2007.

U svom saopštenju, Fed je priznala usporavanje inflacije dok Fed nastavlja procjenjivati učinak povećanja kamatnih stopa na potrošačke cijene tokom prošle godine, prenosi SEEbiz.

Povećanje stope od 25 baznih bodova označava dalje usporavanje Fedovog tempa povećanja stopa nakon što je Fed podigao stope 50 baznih bodova u decembru i 75 baznih bodova na svakoj od četiri sastanka od juna do novembra, što je najbrži tempo od 1980-ih.

Zvaničnici Feda kazali su u izjavi da je inflacija donekle smanjena, ali je i dalje visoka. Fed više ne primjećuje da rat u Ukrajini doprinosi rastućem pritisku na inflaciju, ali je rekao da ovaj sukob doprinosi povećanju globalne neizvjesnosti.

Fed je u svojoj izjavi o politici saopštio da su tekuća povećanja kamatnih stopa prikladna za postizanje monetarne politike koja je dovoljno restriktivna.

Tržišta su, međutim, očekivala ovosedmični sastanak za znakove da će Fed uskoro prekinuti povećanje stopa. Ali izjava nije dala takve signale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 17:18