Printscreen   / - JEVGENIJ PRIGOŽIN
24/06/2023 u 07:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Federalna služba bezbjednosti Rusije zatvara krug, postupak protiv Prigožina zbog navodne pobune

Rusko Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "nisu tačne i predstavljaju informativnu provokaciju"

Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije (NAC). Izjave i postupci osnivača “Vagnera“ Jevgenija Prigožina su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a.

Kako pišu agencije, Šef ruskih paravojnih jedinica “Vagner“ Jevgenij Prigožin optužio je u petak rusku vojsku da “uništava“ njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti optužbu i obećao da će zaustaviti “zlo“ vojnog vrha.

Rusko Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "nisu tačne i predstavljaju informativnu provokaciju".

Prigožin je rekao da se detalji onoga što se dogodilo tek pojavljuju, ali je dodao da je “ministar odbrane stigao specijalno u Rostov da izvrši operaciju uništavanja Vagnera“.

Dodaje da to nije poziv na “vojni udar“

Izvestija prenosi da je poslije Prigožinovih izjava pokrenut postupak u Nacionalnom antiterorističkom komitetu (NAC).

Kako NAC navodi, "izjave koje su distribuirane u ime Prigožina nemaju nikakvu osnovu".

“U vezi sa ovim izjavama, FSB Rusije je pokrenuo krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu. Zahtijevamo da se odmah obustave nezakonite radnje“, saopštio je NAC.

FSB: Izjave Prigožina poziv na početak građanskog sukoba

Izjave i postupci osnivača “Vagnera“ Jevgenija Prigožina u stvari su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a, navodi Izvestija.

U saopštenju se navodi da Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na liniji kontakta sa Oružanim snagama Ukrajine u zoni specijalne operacije.

Centar za odnose sa javnošću FSB-a je pozvao zaposlene u “Vagneru“ “da ne prave greške, da ne izvršavaju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina, kao i da preduzmu mjere za njegovo pritvaranje“.

Surovikin borcima “Vagnera“: Vratite se u baze

Zamjenik komandanta ruskih trupa u Ukrajini general Sergej Surovikin pozvao je u petak borce “Vagnera“ da odustanu od suprotstavljanja vojnom rukovodstvu i vrate se u baze, prenosi Rojters.

“Pozivam vas da prestanete. Neprijatelj samo čeka pogoršanje unutrašnje političke situacije u našoj zemlji“, rekao je Surovikin u video poruci objavljenoj na Telegramu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:57