Владимир Путин / - РТС
11/03/2022 u 20:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фејсбук направио изузетак и дозволио говор мржње против Путина

Русија је прошли викенд објавила да блокира Фејсбук и све његове платформе у земљи, при чему су навели 26 “случаја дискриминације против Руса” на Фејсбук-у од октобра 2020

Фејсбук и Инстаграм ће својим корисницима у неким земљама дозволити позиве на насиље усмјерено према Владимиру Путину и руским војницима.

Из Мете кажу да су привремено допустили оно што би иначе било окарактерисано као говор мржње, попут израза “смрт руским окупаторима”, што би иначе кршило правила ових друштвених мрежа.

Но, истичу да неће дозволити позиве на насиље према руским цивилима, преноси ББЦ.

У одговору на тај потез Русија је позвала САД да зауставе “екстремистичке активности” ове компаније. Објава је стигла након што је Ројтерс објавио интерне поруке Мете у којима се истиче промјена у политици фирме.

- У свјетлу инвазије на Украјину направили смо привремено изузеће од правила за све оне који су погођени ратом како би изразили осјећаје према окупаторским војним снагама - рекао је портпарол Мете за ББЦ, преноси хрватски Н1.

Према новом пропису корисници у Русији, Украјини и Пољској такође ће смјети позивање смрт руског предсједника Владимира Путина као и бјелоруског му колеге Лукашенка.

Додаје се да такве објаве неће бити забрањене ако притом не садрже неке друге циљеве или укључују какве локације или методе. Позив на насиље такође ће се дозволити у објавама које се јасно односе на инвазију на Украјину.

На ту је вијест на Твитеру реаговала руска амбасада у Америци.

- Тражимо од америчких власти да зауставе ове екстремистичке активности Мете и предузимају кораке да се прекршитељи казне. Корисници Фејсбук-а и Инстаграма нису дали право власницима платформи да одређују критеријеуме истине и да хушкају народе једне на друге - навели су они.

Русија је прошли викенд објавила да блокира Фејсбук и све његове платформе у земљи, при чему су навели 26 “случаја дискриминације против Руса” на Фејсбук-у од октобра 2020. Приступ Фејсбук-у није у потпуности онемогућен, али је увелике ограничен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:14