Родриго Дутерте / - Родриго Дутерте
02/10/2021 u 13:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Филипински предсједник се повлачи из политике

Филипински Устав поставља ограничење да предсједник може да обавља само један шестогодишњи мандат због чега Дутерте не може поново да се кандидује за највишу функцију

Предсједник Филипина Родриго Дутерте саопштио је данас да се повлачи из политике.

Ова информација је изазвала изненађење и подстакла спекулације да Дутерте отвара могућност својој кћерки да се кандидује и евентуално га наслиједи на функцији предсједника, преноси Ројтерс.

 - Данас најављујем своје повлачење из политике - рекао је Дурерте излазећи из сједишта своје странке ПДП-Лабан, гдје је био у друштву са својим лојалним саборцем, сенатором Кристофером Гоаом.

Гоао се регистровао као страначки кандидат за будућег потпредсједника државе, иако се очекивало се да ће се на предстојећим изборима Дутерте кандидовати за ту функцију.

Филипински Устав поставља ограничење да предсједник може да обавља само један шестогодишњи мандат због чега Дутерте не може поново да се кандидује за највишу функцију.

Дутерте-Царпио, која је замијенила свог оца на положају градоначелника Даваоа, изјавила је да се у складу са договором ње и оца, следеће године неће кандидовати за вишу функцију.

Одлука Родрига Дутертеа да се не кандидује омогућава јој да преда кандидатуру за предсједничке изборе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 06:55