Kristin Lagard / - SHUTTERSTOCK
23/03/2023 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finansijska previranja mogla bi povećati negativne rizike u eurozoni

Kristin Lagard je poručila da kreatori politike ipak ostaju fokusirani na kontrolu izuzetno visoke inflacije

Nedavni finansijski potresi mogli bi povećati negativne rizike u eurozoni, upozorila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Ona je poručila da kreatori politike ipak ostaju fokusirani na kontrolu izuzetno visoke inflacije, javlja francuska novinska agencija AFP.

Propast američkih banaka Silicon Valley (SVB) i Signature, te najavljeno preuzimanje švajcarske banke Credit Suisse od UBS-a, uzdrmali su globalna finansijska tržišta i pojačali strahove od rastuće krize u bankarskom sektoru, prenosi SEEbiz.

Lagarde je objasnila da najnovije projekcije u pogledu inflacije i ekonomskog rasta ne uzimaju u obzir te nedavne šokove.

U prognozi ECB-a, očekivanja u pogledu inflacije bila su nešto povoljnija, dok se veći rast predviđa za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu.

"Ove napetosti dodale su nove negativne rizike i učinile procjenu rizika neizvjesnijom", rekla je Lagarde u govoru u Frankfurtu, gdje je sjedište vrhovne monetarne institucije eurozone.

Ona je pritom ocijenila da ćemo, ako se najnovije prognoze potvrde, imati još puno posla da spriječimo inflatorne pritiske.

Što se tiče mogućeg daljeg povećanja kamatnih stopa, Lagarde je objasnila da će u svjetlu velike neizvjesnosti buduće odluke zavisiti od podataka.

Nedavna previranja na finansijskim tržištima ostavila su centralne bankare razapetima između nastojanja da smanje visoku inflaciju i nastojanja da izbjegnu dalje pogoršanje previranja.

ECB je prošle sedmice, uprkos najnovijim previranjima, šesti put zaredom podigla glavne kamatne stope u eurozoni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:12