/ - фото: ПРИНТСКРИН
11/02/2022 u 23:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Финска купује 64 борбена авиона Ф-35 од САД

Влада Финске је саопштила да је одлука о куповини америчких авиона донијета у децембру и да је дио дугорочних планова за јачање одбране земље, а не одговор на тренутну конфронтацију између Запада и Русије око Украјине

Финска је потписала уговор о куповини 64 борбена авиона Ф-35 од САД, у тренутку повећања тензија између Запада и Русије на истоку Европе. Фински званичници тврде да је куповина авиона дио дугорочних планова за јачање одбране земље.

Споразум који је Финска потписала са САД за куповину 64 авиона "локхид мартин Ф-35", који су невидљиви за радаре, вриједан је 9,4 милијарде долара, а испоруке ће бити реализоване у периоду од 2026. до 2030. године, преноси Ројтерс, јавља РТС.

Влада Финске је саопштила да је одлука о куповини америчких авиона донијета у децембру и да је дио дугорочних планова за јачање одбране земље, а не одговор на тренутну конфронтацију између Запада и Русије око Украјине.

- То је дио нашег дугорочног планирања и нема никакве везе са тренутном ситуацијом  - рекао је Мико Хаутала, амбасадор Финске у Вашингтону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:27