Урсула фон дер Лајен / - РТС
16/02/2022 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лаjен: Европска униjа се мора ријешити зависности од руског гаса

Осврнувши се на растуће тензиjе између Русиjе с jедне стране и Украjине и Запада с друге, она jе рекла да jе Украjина данас “jача, слободниjа и суверениjа земља него 2014. године"

Европска униjа се мора ријешити руског гаса, изjавила jе у председница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен.

Говорећи на пленарноj седници Европског парламента у Стразбуру, Фон дер Лаjен jе критиковала Русиjу због „оружавања енергетског питања“ у свом сукобу с Украjином и ЕУ, преноси Н1.

Тврдећи да jе Москва нарушила своjу репутациjу вјеродостоjног снабдијевача енергиjом откако jе Газпром ограничио испоруку плина Европи упркос великоj потражњи, Фон дер Лаjен jе рекла да jе ЕУ већ поjачала диверзификациjу увоза енергиjе и осигурала више течног природног гаса од међународних партнера.

Она jе потврдила да блок има довољно резерви гаса за зиму у случаjу да Русиjа поремети снабдијевање.

- Морамо диверзификовати наше изворе енергиjе, да бисмо се ријешили зависности од руског гаса и увелико улагали у обновљиве изворе енергиjе. Они су чисти и добри за планету, домаћи су и добри за нашу независност - рекла jе Фон дер Лаjен, позиваjући блок да извуче поуке из тренутне кризе.

Осврнувши се на растуће тензиjе између Русиjе с jедне стране и Украjине и Запада с друге, она jе рекла да jе Украjина данас “jача, слободниjа и суверениjа земља него 2014. године.”

- Управо због тога Кремљ поново прети - подвукла jе Урсула фон дер Лаjен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:51