Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
11/11/2022 u 00:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen: Moldavija dobija 250 miliona eura od EU zbog energetske krize

Moldavija je dio evropske porodice, a familija mora da se drži zajedno kroz teška vremena, rekla je ona

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Moldavija dobiti 250 miliona eura od Evropske unije, kao pomoć u prevladavanju energetske krize, izazvane napadom Rusije na Ukrajinu, prenosi N1.

Ursula fon der Lajen je u Kišinjevu rekla da će Moldavija dobiti 100 miliona eura u grantovima i istu sumu kao kredit, radi obezbjeđenja snabdijevanja gasom, kao i 50 miliona eura za pomoć najugroženijim građanima.

Evropska solidarnost s Moldavijom je nepokolebljiva. Garantujemo da ćemo učiniti sve što možemo kako bi vam pomogli tokom krize, izjavila je Ursula fon der Lajen posle razgovora sa predsjednicom Moldavije Majom Sandu.

Moldavija u potpunosti zavisi od snabdevanja ruskim gasom, čije je isporuke Moskva proteklih nekoliko nedelja prepolovila.

Maja Sandu je ocijenila da se radi o “političkoj ucjeni”, navodi AP.

Suočeni smo sa najgorom eneretskom krizom u protekle tri decenije. U toj krizi se izvori energije koriste kao oružje protiv demokratije, rekla je Sandu, uz poruku: “Samo ćemo zajedno, uz solidarnost, biti u stanju da preživimo zimu i očuvamo slobodu i mirnu i demokratsku budućnost”.

Moldavija je dio evropske porodice, a familija mora da se drži zajedno kroz teška vremena, rekla je Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:39