Ukrajina, rat.  (FOTO: Vlada CG) / - GOV.ME
25/11/2022 u 22:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen pričala sa Zelenskim: EU šalje generatore Ukrajini

Iz Litvanije bi u Ukrajinu trebao biti poslan jedan veliki autotransformator, a iz Rumunjske 40 velikih generatora struje

Evropska unija će intenzivirati napore u pomaganju Ukrajincima koji pokušavaju zadržati snabdijevanje strujom i grijanjem, objavila je večeras predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, nakon što je telefonski razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Fon der Lejen je poručila kako je EU spremna "što je prije moguće" dostaviti značajne donacije zemalja članica te iz rezervi EK. Navodi kako je EU spremna iz Litve isporučiti Ukrajini 200 transformatora srednje veličine te veliki autotransformator.

Iz Litvanije bi u Ukrajinu trebao biti poslan jedan veliki autotransformator, a iz Rumunjske 40 velikih generatora struje.

Svaki od tih generatora može proizvoditi dovoljno struje za snabdijevanje bolnice manje ili srednje veličine, navela je predsjednica EK, dodavši kako EU izražava "punu solidarnost" s ukrajinskim narodom, koji se suočava s "namjernim i barbarskim" bombardiranjem civilne infrastrukture po zapovijedi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:13