/ - Урсула Фон дер лајен
15/02/2023 u 13:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen: Protiv Rusije uvodimo najsnažnije sankcije ikada

Predsjednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog EK za 10 paket sankcija protiv Rusije, za koji je rekla da je najjači do sada

Kako je rekla, novim paketom, predlaže se zabrana izvoza za 11 milijardi eura za industrijske proivode i tehnologiju koji ne mogu da se dobiju preko trećih zemalja, kao elektronika, specijalizovana vozila, rezervni djelovi za kamione i avione.

„Predlažemo zabranu izvoza za 47 elektronskih komponenta koje se koriste za dronove, rakete i helikoptrere i termičke kamere. Sve ćemo učiniti da ovi proizvodi ne mogu da se nađu na drugom mjestu. Prvi put uvodimo, sankcije protiv entiteta trećih zemalja. Kao iranska revolucionerna garda koja snabdijeva Rusiju sa drnovima. To su sankcije protiv sedam iranskih entiteta da ne bi mogli da snabdijevaju Rusiju“, naglasila je ona.

Kako je objasnila, cilj je da se ubijede druge kompanije ili međunarodni trgovci da ne rade sa Moskvom.

Lajen je predložila i da se napravi spisak ruskih propagandista, jer, kako je rekla, Putin ima armiju propagandista sa mrežama dezinformacija koje šire „toksične vijesti da bi polarizovali zemlje EU“.

„Sada imamo najsnažnije sankcije ikada i sve ćemo da uradimo da one budu striktno primijenjene. Uvodimo mjere da bi se izbjeglo zaobilaženje sankcija. To je moja četvrta tačka. Pratićemo oligarhe koji se kriju ili prodaju svoju imovinu da bi izbjegli sankcije. Zajedno sa zemljama članicama napravićemo pregled svih zamrznutih sredstava ruske centralne banke koji se nalaze u EU. To je ključno da bi koristili ova sredstva za rekonstrukciju Ukrajine“, podvukla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:39