Урсула фон дер Лајен / - РТС
29/01/2022 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лаjен: Пут на коjи се одлучила Република Српска може водити само ка изолациjи

Она jе осудила и реторику и активности, како jе навела, лидера Републике Српске током неуставног обиљежавања 9. jануара за коjи jе оцијенила да jе допринео наставку тензиjа

Председница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен изjавила jе да Босна и Херцеговина има будућност у Европскоj униjи само као jединствена, уjедињена и суверена држава и упозорила да Република Српска ризикуjе изолациjу због блокаде државних институциjа.

Како преносе бх. медиjи, у писму организаторима протеста у Бриселу и jош неколико градова због политичке кризе у Босни и Херцеговини, она jе истакла да jе кључно деблокирати државну власт и почети спроводити преко потребне реформе.

- ЕУ дубоко жали због политичке кризе због коjе jе заустављен реформски прогрес и осуђуjе блокаду државних институциjа. Пут на коjи се одлучила Република Српска може водити само ка изолациjи. Инициjативе за повлачење из државних институциjа су неприхватљиве и у опасност доводе интеграциjу у ЕУ - указала jе Фон дер Лаjен.

Она jе осудила и реторику и активности, како jе навела, лидера Републике Српске током неуставног обиљежавања 9. jануара за коjи jе оцијенила да jе допринео наставку тензиjа.

- У ЕУ не постоjи место за минимизирање и негирање геноцида и других ратних злочина, не постоjи мјесто за глорификациjу ратних злочинаца - истакла jе председница ЕК.

Она jе нагласила да Униjа очекуjе да се представници Републике Српске у потпуности врате у државне институциjе, jер jе то кључно како би Босна и Херцеговина имала користи од програма и фондова ЕУ за социоекономски опоравак током пандемиjе.

Фон дер Лаjен jе поновила да Босна и Херцеговина припада Европскоj униjи и да очекуjе да њени политичари буду фокусирани на европску агенду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:29