Ursula fon der Lajen / - HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREE
20/03/2024 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen: Sprečiti ofanzivu na Rafu po svaku cijenu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna i neprihvatljiva, te da po svaku cijenu treba spriječiti izraelsku ofanzivu na Rafu.

- Gaza se suočava sa glađu. To je neprihvatljivo. Od ključnog je značaja da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre te da budu oslobođeni taoci i bude omogućeno da u Gazu stigne više humanitarne pomoći - rekla je ona na konferenciji za medije, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Evropska unija izdvojila je dodatnih;125 miliona eura za humanitarnu pomoć Palestincima u 2024. godini, a od toga 81 milion evra je već ugovoren sa ključnim partnerima iz UN poput Svetskog programa za hranu, SZO i UNICEF.

(UŽIVO) Hamas: Izrael odbio naš predlog; Netanjahu: Uskoro plan za evakuaciju Palestinaca iz grada Rafe

- Pomoć kopnom stiže presporo, zato pozivamo na otvaranje više kopnenih prelaza, dok razvijamo alternative poput dostavljanja pomoći iz vazduha i pomorskog koridora iz Kipra - rekla je ona i dodala da treba raditi i na tome da isporuke budu bezbjedne.

Komentarišući rad Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA), istakla je da Unija sa njima ima konstruktivan dijalog, ali i pozdravila Gutereševu „odlučnost i transparentnost“ da se istraže optužbe da su neki njihovi članovi učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

- Evropa će podržati rekonstrukciju Gaze čim uslovi to dozvole - rekla je Fon der Lajen i dodala da treba izgraditi jasan politički put ka realizaciji modela dve države: Izraela i Palestine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:36