Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
26/10/2022 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen u Skoplju: Makedoniji 80 miliona eura za borbu protiv krize

Fon der Lajen će sjutra, u četvrtak, 27. oktobra, posjetiti Prištinu i Tiranu, u petak 28. oktobra Sarajevo i Beograd, a posjetu regionu završava u Podgorici u subotu, 29. oktobra

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je večeras avionom u Skoplje, gdje počinje turneju po zemljama Zapadnog Balkana. Ona je izjavila da će Sjeverna Makedonija dobiti 80 miliona eura kao hitnu budžetsku podršku za borbu protiv energetske krize.

- Obezbjedili smo paket energetske podrške cijelom Zapadnom Balkanu, koji počinje grantovima. Osamdeset miliona je hitna budžetska podrška za Sjevernu Makedoniju, koja treba da joj pomogne da se suoči s uticajem povećane cijene energije na njene građane i preduzeća. I ovo ćemo završiti do kraja godine da možete da dobijete ta sredstva već u januaru, rekla je Fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da će „svakako biti još i ima 500 miliona (eura) u grantovima za region za investicije“.

- To je mnogo važno da dobijemo nezavisnost u energetskim konekcijama, veću energetsku ekfikasnost i svakako u obnovljivoj energiji. Treba da budemo samoodrživi sa energijom. Obnovljiva energija koja će biti proizvedena kod kuće stvaraće dobra radna mesta, a to će nas napraviti nezavnisnom od ruskih fosilnih goriva, rekla je Fon der Lajen.

Kako je istakla predsjednica, ta finansijska podrška će biti usmerena preko takozvanog Ekonomskog investiciong plana koji već fincioniše, sa investicijama u vetrenjače i solarne panele.

- Moja poruka za građane Sjeverne Makedonije danas je veoma jasna: Evropska unija je uz vas. Ovu krizu ćemo riješti i prevazići zajedno i približićemo se boljoj budućnosti, rekla je Fon der Lajen.

Kako je ranije najavljeno, Fon der Lajen boraviće u Crnoj Gori u subotu 29. oktobra.

Fon der Lajen i komesarku EU za unutrašnje poslove Ilvu Johanson na Međunarodnom aerodromu "Skoplje" je dočekao vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i poželio im dobrodošlicu, poželivši im uspješne i konstruktivne sastanke o saradnji i djelovanju u rješavanju energetske i ekonomske krize.

- Predsjednica Evropske komisije Fon der Lajen i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson imaju dobre vijesti i dobar povod za današnju posjetu našoj zemlji. Dobrodošle! - napisao je Maričić na Fejsbuku.

Fon der Lajen i Kovačevski će prisustvovati potpisivanju Sporazuma Sjeverne Makdonije i Fronteksa, na koji će potpis u ime EU staviti ambasador Češke kao predstavnik češkog predsjedništva Savetom EU i euro komesarka Johanson, a u ime Sjeverne Makedonije ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Fon der Lajen će sjutra, u četvrtak, 27. oktobra, posjetiti Prištinu i Tiranu, u petak 28. oktobra Sarajevo i Beograd, a posjetu regionu završava u Podgorici u subotu, 29. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:03