Урсула фон дер Лајен и Виктор Орбан / - ЕПА
10/05/2022 u 08:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лајен: Видим напредак после састанка са Орбаном у вези са руским нафтним ембаргом

Састанак двоје лидера одржан у Будимпешти „допринио је разјашњавању одређених тачака у вези са санкцијама и енергетском безбједношћу“, објавила је Фон дер Лајен

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је постигнут напредак и да су нека питања разјашњена са Виктором Орбаном, премијером Мађарске, чланицом Европске уније која се противи заједничком ембаргу на руску нафту. 

Састанак двоје лидера одржан у Будимпешти „допринио је разјашњавању одређених тачака у вези са санкцијама и енергетском безбједношћу“, објавила је Фон дер Лајен на Твитеру.

„Направили смо напредак, али има још посла“, додала је она.

Она је најавила недавну видео-конференцију са другим актерима у региону ради јачања регионалне сарадње у нафтној инфраструктури.

Мађарска тражи гаранције

Као земља која зависи од куповине руских енергената, Мађарска свој пристанак на шести европски пакет санкција Москви условљава гаранцијама да ће имати безбједно снабдијевање енергијом ако се уведе ембарго на куповину руске нафте.  

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Мађарска не може да прихвати предложени пакет европских санкција Русији док се њени страхови не разријеше.

Раније је премијер Орбан рекао да ће предлог Комисије имати ефекат атомске бомбе за Мађарску и уништити стабилно снабдијевање енергијом“, рекао је он. Да би 27 одлучивало о санкцијама, они морају бити једногласни. 

ЕК је прошле недјеље представила предлог нових санкција

Европска комисија је у сриједу представила предлог нових санкција Русији које укључују забрану увоза сирове нафте из Русије у року од шест мјесеци и нафтних деривата до краја ове године.

Предлогом су предвиђена изузећа, али су их Мађарска и Словачка оцијениле као недовољне. Двије земље, попут Чешке, у великој мјери зависе од увоза руске нафте и тешко им је да обезбиједе алтернативне путеве снабдијевања. У међувремену, Бугарска је такође изразила интересовање за изузеће. Будимпешта тражи петогодишње одлагање, пише Франс прес.

Како је агенцији објаснио један европски дипломата, Мађарској би био потребан нови нафтовод који би је повезао са Хрватском, која има излаз на море, ради безбједног снабдијевања нафтом. Због тога тражи гаранције да ће Загреб бити ангажован на изградњи те инфраструктуре, као и гаранције за европска финансијска средства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:31