/ - ФОТО: UNSPLASH
01/12/2021 u 23:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лајен: Земље ЕУ да размотре обавезну вакцинацију

Фон дер Лајен је рекла да је разумљиво да чланице ЕУ разговарају о обавезној вакцинацији против коронавируса с обзиром да је трећина становништва Уније невакцинисана, јавља ББЦ

Земље Европске уније (ЕУ) требало би да размотре обавезну вакцинацију за борбу против коронавируса и варијанте омикрон, рекла је челница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен, јављају агенције преносе медији.

Она је рекла да ће вакцина бити кључна у борби против "врло заразне" нове варијанте. Двадесетак земаља пријавило је случајеве омикрона, а ЕУ је пооштрила ограничења путовања откако је први пут пријављена ова варијанта раније овог мјесеца.

Европске земље такође се суочавају са већим порастом случајева. Свјетска здравствена организација (СЗО) је у међувремену рекла да су рани знакови да је већина случајева омикрон варијанте била "блага" и да није имала теже симптоме.

Фон дер Лајен је рекла да је разумљиво да чланице ЕУ разговарају о обавезној вакцинацији против коронавируса с обзиром да је трећина становништва Уније невакцинисана, јавља ББЦ.

- Како можемо да подстакнемо и потенцијално размишљати о обавезној вакцинацији унутар Европске уније? О томе је потребна расправа. За то је потребан заједнички приступ, али мислим да се то мора водити - рекла је на конференцији за новинаре у Бриселу.

Неке државе ЕУ већ подузимају кораке у том смјеру. Аустрија је најавила обавезну вакцинацију против коронавируса од фебруара сљедеће године, док Грчка кажњава све невакцинисане старије од 60 година са 100 еура мјесечно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:58