/ - Урсула Фон дер лајен
30/11/2022 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lejen: Ruski zločini ne smiju proći nekažnjeno, predlažemo osnivanje specijalnog suda

Iz tog razloga, iako i dalje podržavamo osnivanje međunarodnog suda, predlažemo osnivanje specijalnog suda uz podršku UN, koji bi istraživao i kažnjavao ruske zločine agresije, rekla je Fon der Lajen

Evropska unija će uz podršku UN pokušati da uspostavi sud koji će biti posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu u Ukrajini, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Ruska invazija na Ukrajinu donijela je smrt, razaranja i nezamislive patnje. Svi se sjećamo strahota u Buči. Procjenjuje se da je u ratu ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 pripadnika ukrajinske vojske – rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da Rusija mora da plati za svoje strašne zločine, uključujući zločin agresije na suverenu državu.

- Iz tog razloga, iako i dalje podržavamo osnivanje međunarodnog suda, predlažemo osnivanje specijalnog suda uz podršku UN, koji bi istraživao i kažnjavao ruske zločine agresije - dodala je ona.

– Spremni smo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo prikupili što širu međunarodnu podršku za formiranje tog specijalnog suda. Rusija takođe mora finansijski da plati uništenje koje je izazvala. Procjenjuje se da je Ukrajina pretrpjela štetu od oko 600 milijardi eura. Rusija i njeni oligarsi moraju Ukrajini da nadoknade štetu i troškove obnove zemlje – rekao je šef EK u video obraćanju.

Ona je dodala da stravični zločini Rusije ne smiju ostati nekažnjeni. Rusija, podsjetimo, negira ubijanje civila i činjenje ratnih zločina, uprkos ubjedljivim dokazima za masakr u Buči. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je samo tokom okupacije Hersona počinjeno više od 400 ratnih zločina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:06